Vándorkupa verseny 2022 beszámoló

 

A Pápai Észkerék Egyesület által nevezett vegyes összetételű csapat ( Munkácsy és Türr) sikerrel vette az akadályt a Budapesti megmérettetésen.

A verseny előzetes feladatának témája az „Ejtőernyő készítése és ejtőernyőzés a természetben”, melyről a csapatoknak 3-5 perces videófilmet kellett készíteniük és beküldeniük. A filmek nagyon érdekesen, és különbözőképpen fogták meg a kérdést, így a zsűri nagy élvezettel értékelte azokat. A verseny második napjának reggelén a csapatok be is mutatták, kinek hogyan sikerült az ejtőernyő elkészítése, és az milyen kecsességgel tud leereszkedni a magasból.  A videókra kapott pontok mellett a leérkező ernyők sebessége is további pontszámokat jelentett a versenyben (a leglassabban leérkező kapta a legmagasabb pontszámot).
A versenyhez tartozott egy nagyon izgalmas  repülőtéri látogatás

A Légiközlekedési Kulturális Központ jóvoltából a gyerekek (és tanáraik) számos olyan csodát nézhettek meg, amelyet még a gyakran utazók sem élhetnek át. Így a fejünk felett landoló teherszállító óriásgép, vagy a számos „titkos” részlet biztosan sokáig megmarad élményeink között.

Az első nap délutánján a csapatok az írásbeli fordulót teljesítették. 90 percük volt öt olyan feladat megoldására, amelyek a Vándorkupa jellegével összhangban, komplex módon tették próbára a hetedik-nyolcadikos versenyzők kémia, fizika, biológia és földrajz tudását, beleértve az ezekhez kapcsolódó számítási képességeit is. A napot az iskola jóvoltából táncházzal, majd játékos foglalkozással zárták
A második nap  reggelén néztük meg először a csapat –verseny állását és már ekkor látszott, hogy nagyon érdekes, fordulatos délelőtt vár még ránk, hiszen voltak, akik inkább jobb filmeket készítettek és ügyesebben nyúltak az ejtőernyő-készítés megvalósításához, míg mások a feladatokat oldották meg pontosabban. Az is világos volt, hogy még akárhogy is alakulhat a verseny, hiszen a pontszámok megszerzésének nem kis része még az utolsó három körre maradt.
Először egy húsz kérdéses Kahoot! tesztelte a csapatok gyors tudását számos természettudományos kérdésben. Ezután ügyességi kör következett: hurkapálcákból „spagettihidat”, azaz az önmagát megtartó Leonardo da Vinci hidat építettek, ahol annak mérete és egyéb sajátosságai határozták meg a sorrendet. Legvégül pedig tíz ún. információ-csepegtető kérdéscsoportban vártuk egyes természettudományi fogalmak kitalálását, itt a pontos válaszok mellett a gyors reagálás is sokat nyomott a lattba.

 

A verseny végig rendkívül izgalmas volt, az utolsó pillanatig volt még esély az előzésre . Végül a Pápai Észkerék Egyesület csapata nyerte a 2022. évi Szabó Szabolcs Vándorkupát, ezzel egyrészt a fődíjat, a tanulmányi kirándulást, másrészt a lehetőséget, hogy a jövő évi versenynek helyszínt adjon majd, és azt Alapítványunkkal együttműködésben megrendezze. A csapat tagjai: Gaál Fruzsina Kata, Császár Júlia, Böröczky András Bálint és Hetyei Dániel, ahol a fiúk a nyolcadikosok, így rájuk számítunk a jövő évi Vándorkupa előkészítése során. A csapat felkészítését Zotter Katalin segítette. A verseny részletes beszámolója a Szabó Szabolcs Vándorkupa honlapján olvashatóak.
A győztes csapat tagjai az alábbi képen láthatók

 

 

 

Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönjük a felkészítést a Munkácsy Mihály általános iskola pedagógusainak.

Kategória: